سیستم تصفیه فاضلاب خانگی
با توجه به کمبود آب شرب در دسترس ، نیاز مبرمی به تصفیه فاضلابهای خانگی ، مخصوصاً در جمعیتهای پراکنده و دور از شبکه فاضلاب احساس میشود . به خاطر همین امر ، سیستمهای تصفیه فاضلاب خانگی به صورت پیش ساخته طراحی میشوند که قابلیت حمل و نقل و نصب آسانی دارند . تفاوت فاضلاب خانگی با فاضلابهای صنعتی و بیمارستانی ، به دلیل سادگی در طراحی و نصب ، هزینهی نسبتاً پایینی دارد . فاضلاب ، به هر نوع آبی که توسط انسان تحت تأثیر قرار گیرد و کیفیتش تغییر پیدا کند گفته میشود . فاضلاب خانگی شامل خروجی دستشویی ، استحمام ، شستشوی ظروف و البسه و غیره است که شامل کلی فرمها ، BOD و COD می باشد . این نوع فاضلاب که فاضلاب بهداشتی نیز نام دارد ، در انواع فاضلابها به چشم میخورد و تصفیهی آن به طور معمول در همهی طراحیها در نظر گرفته میشود . سیستم تصفیه فاضلاب خانگی مورد نظر ، چون در محل نصب میشود ، احتیاج به لوله کشی و تجهیزات خاصی مانند بقیهی سیستمهای فاضلاب ندارد . خروجی آن نیز به حد مطلوبی تصفیه شده که میتوان از آن در محل ، برای مصارفی مانند کشاورزی ، پرورش ماهی و شستشو استفاده نمود .
مراحل تصفیه فاضلاب خانگی چگونه است؟
تصفیه فاضلاب خانگی فرآیندی است که طی آن آب آلوده خانگی به آب تمیزتری تبدیل می شود تا بتوان آن را به محیط زیست بازگرداند. این فرآیند معمولا شامل مراحل زیر است :
1. مرحله اول تصفیه فیزیکی
در مرحله اول مواد جامد بزرگ و درشت مثل چوب ، پلاستیک ، ماسه و شن از طریق غربالگری و ته نشینی در حوضچه های شن و ماسه ، از فاضلاب جدا می شوند . از بین بردن این اجسام بزرگ ، در بهبود عملکرد تاسیسات تصفیه فاضلاب خانگی و لوله فاضلاب شهری و خانگی ، موثر است .
2. مرحله دوم تصفیه بیولوژیکی
در این مرحله ، مواد آلی موجود در فاضلاب توسط میکروارگانیسم ها تجزیه می شود . این کار معمولا در حوضچه های هوادهی صورت می گیرد که در آن باکتری های هوازی با مصرف اکسیژن ، مواد آلی را به مواد ساده تری تبدیل می کنند . روش های دیگر تصفیه بیولوژیکی شامل صافی های چکنده و تالاب های مصنوعی است .
3. مرحله سوم تصفیه ثانویه
پس از تصفیه بیولوژیکی ، فاضلاب مجددا ته نشین می شود تا لجن فعال جدا شود . سپس آب رویی برای تصفیه بیشتر به مرحله بعدی هدایت می شود.
4. تصفیه ثالثیه (اختیاری)
در برخی موارد ، تصفیه ثالثیه برای حذف آلاینده های خاص و بهبود کیفیت آب انجام می شود . این مرحله ممکن است شامل فیلتراسیون ، گندزدایی (با استفاده از کلر، اوزون یا UV) ، اسمز معکوس یا تبخیر باشد .
اهمیت تصفیه فاضلاب خانگی در حفظ سلامت محیط زیست و انسان
تصفیه خانه های فاضلاب امروزه نقش مهمی ایفا می کند . تصفیه خانه های فاضلاب تضمین می کند که تمام فاضلاب های خانوار به درستی به منظور حمایت ، پاکیزگی و مناسب برای آزاد شدن به محیط زیست، دریاچه ها و یا جریان های مناسب مورد استفاده قرار گیرند .
چگونگی مراحل تصفیه فاضلاب خانگی
تصفیه فاضلاب خانگی فرایندی چند مرحله ای است که طی آن فاضلاب تولید شده در منازل ، به آب قابل تخلیه به محیط زیست تبدیل می شود . ابتدا ، فاضلاب از طریق شبکه جمع آوری به تصفیه خانه هدایت می گردد . سپس در مرحله اولیه ، ذرات بزرگ و مواد شناور جدا می شوند . در مرحله دوم، مواد آلی موجود در فاضلاب توسط میکروارگانیسم ها تجزیه می گردند . در نهایت ، فاضلاب گندزدایی شده و برای تخلیه به محیط زیست آماده می شود . این مراحل به طور کلی شامل روش های فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی است و هدف اصلی آن ها حذف آلاینده ها و کاهش بار آلودگی فاضلاب بر محیط زیست می باشد
.